Home » Heb jij een overwaarde in je woning?

Heb jij een overwaarde in je woning? En gebruik je dat al voor bijvoorbeeld het opbouwen van je pensioen?


80% van de mensen in Nederland hebben een woning met overwaarde van meer dan €100.000, vaak zonder dat ze het zelf weten. Het is slim om dit geld uit jouw stenen te halen en te investeren in vastgoed. In deze blog leer je meer over de overwaarde in jouw woning en waarom het een slimme keuze is om deze nu op te nemen.

 

Wat is overwaarde?

Om te beginnen, wat is overwaarde? Wanneer er een hypotheek op je woning rust en jouw woning meer waard is geworden dan de hypotheek, spreek je van overwaarde. Het verschil tussen de marktwaarde van je woning en de hypotheek is dus positief. Wanneer dit verschil negatief is staat je woning ‘onder water’, je hebt te maken met onderwaarde.

Stel je voor dat je woning €300.000 waard is en je hypotheek op dat moment €200.000 is, dan heb je €100.000 aan overwaarde. Overwaarde ontstaat wanneer jouw woning door de tijd of door een verbouwing meer waard is geworden of je hypotheek is door middel van aflossing minder geworden.Je hoeft niet te verhuizen om de overwaarde uit je woning op te nemen.
Er zijn meerdere manieren om deze overwaarde op te nemen:

  • Je sluit een lening af bij de bank
  • Je sluit een lening af via de gemeente
  • Je verkoopt je huis en huurt deze terug

 

Daarnaast bepaal je zelf hoeveel en hoe vaak je geld opneemt uit deze overwaarde tot de maximale limiet. De bank bepaalt deze limiet op basis van je inkomen en de hoeveelheid overwaarde die je hebt. Good to know: deze limiet is nooit hoger dan 50% van de woningwaarde. Wanneer je de overwaarde uit de stenen hebt gehaald mag je dit in principe vrij besteden, tenzij je binnen 3 jaar een nieuwe woning aanschaft. Ook hoef je in 2022 over de winst door overwaarde geen belasting te betalen, zolang het huis niet verkocht is. Zodra het huis met de overwaarde niet meer in Box 1 zit, dan wordt deze meegenomen in de berekening van de belastingheffing in Box 3.

 

Waarom wil je juist nu overwaarde uit je woning halen?

  • De huizenprijzen zijn de laatste 3 jaar bijzonder hard gestegen. Dus je hebt grote kans dat de overwaarde op dit moment hoog is.
  • Je betaalt nu nog geen belasting over je overwaarde (mits je in Box 3 belast wordt.
  • Meerdere politieke partijen opperen om de winst uit overwaarde te belasten
  • Er zijn verwachtingen dat de hypotheekrente zal gaan stijgen en de rente is nu nog historisch laag.
  • Je kunt je overwaarde gebruiken om te investeren in vastgoed en hier een passieve inkomstenstroom uit te generen. Een goede investering is namelijk een stabiele investering, en vastgoed is een zeer stabiele investering.
  • De inkomsten uit vastgoed helpen je onder andere aan een pensioen of een extra inkomen.
Dit laatste willen we je maar al te graag toelichten. Waarom is vastgoed een stabiele investering? Hoe investeer je in vastgoed en waar begin je? Kan iedereen investeren in vastgoed?

 

Dit leer je allemaal tijdens ons gratis webinar Investeren is te Leren.

 

 

Want iedereen kan leren investeren in vastgoed en hiermee financieel vrij worden. Ook jij. Zie je het voor je?

Meld je hier aan voor Investeren is te Leren

Tot snel!

Op jouw leven,

Pieter Monsma

Beleef live een van onze evenementen, meld je hier gratis aan voor 'Investeren Is Te leren'

Direct aanmelden

5000+ deelnemers gingen je voor

Benieuwd hoe onze trainingen worden ervaren?

X