Home » De soorten vastgoed om in te investeren

Wanneer je begint of al begonnen bent met investeren in vastgoed is het belangrijk om jouw vastgoedplannen (steeds weer) helder voor ogen te hebben om op deze manier zo snel mogelijk jouw succes te behalen. Voordat je de strategie bepaalt, is het handig om eerst te weten in wat voor soort vastgoed je wilt investeren. We leggen je in deze blog uit welke soorten vastgoed er zijn en welke voor- en nadelen hier aan zitten. 

 

Residentieel vastgoed

Residentieel vastgoed omvat woonruimtes. Dit type vastgoed komt verreweg het meeste voor. Denk aan appartementen, studio’s, eengezinswoningen, kamers en villa’s. Een investeren in residentieel vastgoed kan ook voor jezelf zijn, bijvoorbeeld met een tweede woning. Dit type vastgoed biedt de meeste zekerheid op inkomsten, want zolang er mensen bestaan zal er altijd behoefte blijven aan een dak boven het hoofd. Je kunt residentieel vastgoed bijvoorbeeld kopen om op te knappen, te verkopen of te verhuren. Het verhuren kun je op twee manieren doen: zelfstandig en onzelfstandig.

 

Zelfstandige verhuur

Zelfstandige verhuur is hier het verhuren aan één partij. Deze kan bestaan uit één of meerdere personen die bij elkaar horen. Denk aan gezinnen, ouderen of alleenstaanden. Deze groep bewoont meestal een (eengezins)woning of appartement.

• Voordelen: De hurende groep heeft vaak minder snel reden om te verhuizen, waardoor de bezettingsgraad hoger is.
• Nadelen: Sociale omstandigheden kunnen zorgen voor leegstand. Denk bij deze omstandigheden aan het overlijden van ouderen, het uitbreiden van een gezin of het samenwonen van de alleenstaanden. 

 

Onzelfstandige verhuur

Bij onzelfstandige verhuur gaat het om verhuren aan meerdere enkele partijen, die samen in één gebouw wonen. Denk aan studenten, arbeiders en expats.
• Voordelen: Hoger rendement, om zo te compenseren met periodes van lagere bezettingsgraad.
• Nadelen: Door de loop of wissel van een studie of seizoensgebonden werkzaamheden heb je vaak korte huurcontracten. Hierdoor is er kans op leegstand en/of zijn er meer 
werkzaamheden vereist om de bezettingsgraad hoog te houden.

 

 

 

 

 

Commercieel vastgoed

Onder commercieel vastgoed wordt de aankoop en verhuur of verkoop van bijvoorbeeld bedrijfsruimtes, winkelcentra, kantoorpanden, business flats en garages verstaan, zonder eigen gebruik als einddoel. Denk hierbij aan gebouwen en terreinen die uitsluitend of gedeeltelijk voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Vakantiehuizen en hotelkamers kunnen ook als commercieel vastgoed gezien worden wanneer je ze als belegger op een commerciële manier inzet.

Voordelen: Vaak een hogere BAR (bruto aanvangsrendement van >7%) ten opzichte van residentieel vastgoed. Dit zie je ook zeker terug in de toeristische regio’s. 
De commerciële huurder is in Nederland minder beschermd dan een particuliere huurder. Een bedrijfsobject dient in de meeste gevallen dient ook als onderpand.

Nadelen: De overdrachtsbelasting is net als bij residentieel vastgoed 8%. Ook is er voor de inkomstenbelasting geen recht op aftrek van de renteprijs.

 

 

 

 

 

Recreatief vastgoed

Onder recreatief vastgoed verstaan we vakantie accomodaties. Daarbij gaat het om vakantiehuizen, hotelkamers en voor Airbnb beschikbaar gestelde appartementen. Het verhuren van recreatief vastgoed valt onder onzelfstandige verhuur.

Voordelen: Tijdens hoogseizoenen kun je hoger rendement ontvangen. Minder kans op wanbetaling wanneer de volledige betaling vooraf gedaan wordt. Eigen gebruik mogelijk.

Nadelen: Omdat vakantieverhuur hoog- en laagseizoenen kent heb je nooit het hele jaar 100% bezettingsgraad.

 

Maatschappelijk vastgoed

Gebouwen of terreinen met een publieke functie op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, welzijn, maatschappelijke opvang en/of (medische) zorg vallen onder de verzamelnaam maatschappelijk vastgoed. Voorbeelden van maatschappelijk vastgoed zijn onder meer: (brede) scholen, buurthuizen, opvangcentra, sportaccommodaties, kerken, culturele centra, bibliotheken en andere voorzieningen met een maatschappelijke functie.

Voordelen: Veel gemeentelijk vastgoed ligt op aantrekkelijke, centraal gelegen locaties. Professioneler vastgoedbeleid van gemeenten. Groeiend niveau van (gemeentelijke) huurders en beheerders. Blijvende vraag naar maatschappelijke functies.

Nadelen: Tegenwoordig is er een trend gaande rondom maatschappelijk vastgoed, dat de hoeveelheid overheid subsidies aan het afnemen zijn

 

Stel jezelf de volgende vragen

Welke soorten vastgoed het beste bij je passen, hangt helemaal af van wat je er mee wilt gaan doen. Stel jezelf de volgende vragen en selecteer op basis daarvan de soorten vastgoed die bij jouw doelen aansluiten.

  1. Zou ik graag met een groot of beperkter budget investeren?
  2. In hoeverre wil ik zelf mijn investering gebruiken?
  3. Hoeveel moeite wil ik zelf steken in verhuur?
  4. Wil ik constante inkomsten of verdien ik liever seizoensgebonden?

Voor welke strategie en soort vastgoed kies jij? Of ben je er nog niet helemaal over uit en twijfel je tussen de soorten vastgoed?

Investeren is te Leren

We organiseren regelmatig een interactieve sessie via de Zoom: Investeren is te Leren. Tijdens deze sessie vertelt Pieter Monsma je onder andere meer over de verschillende strategieën en soorten vastgoed. Op deze manier kun je voor jezelf de beste keuze maken waarin jij wilt starten met investeren in vastgoed of als je al begonnen bent welke strategie je wilt aanhouden en in welk soort vastgoed je wilt investeren. Daarnaast vertelt hij je ook meer over financieringen, mindset, locaties…

 

Weet je wat? Neem vrijblijvend een kijkje en word verrast!

 

Meld je hier aan voor Investeren is te Leren

 

We kijken ernaar uit je te inspireren en onze kennis met jou te delen.

Beleef live een van onze evenementen, meld je hier gratis aan voor 'Investeren Is Te leren'

Direct aanmelden

5000+ deelnemers gingen je voor

Benieuwd hoe onze trainingen worden ervaren?

X